Aby zastosować prawidłową stawkę VAT przy sprzedaży posiłków i dań przez placówki gastronomiczne, należy tę czynność prawidłowo zaklasyfikować według PKWiU. To, czy taka sprzedaż będzie zaliczona do klasy PKWiU 10.85 Gotowe posiłki i dania, czy do działu PKWiU 56 Usługi związane z wyżywieniem, zależy od tego, czy oferowane produkty są w pełni przyrządzone i serwowane jako…
Stosowanie VAT przy sprzedaży posiłków i dań
W związku z licznymi sygnałami dotyczącymi nieprawidłowego stosowania stawki podatku VAT w przypadku sprzedaży posiłków i dań przez placówki gastronomiczne, resort finansów przypomina, że zasady stosowania właściwej stawki podatku VAT – w szczególności 5 proc. lub 8 proc. – przy sprzedaży posiłków i dań przez placówki gastronomiczne określa interpretacja ogólna Ministra Finansów z 24 czerwca 2016 r. (znak: PT1.050.3.2016.156 – Dz.Urz. Ministra Finansów poz. 51).
Zaloguj
Witamy! Zaloguj się na swoje konto
Forgot your password? Get help
Regulamin
Odzyskiwanie hasła
Odzyskaj swoje hasło
Hasło zostanie wysłane e-mailem.