W upalne dni świetnie sprawdzą się orzeźwiajace lemoniady domowej roboty. Owocowe, chłodne napoje są idealnym pomysłem na piknik, grill, czy imprezę na świeżym powietrzu.
Lemoniada kokosowa
- woda/woda kokosowa
- woda
- świeży kokos
- limonka
- możemy dodać mleczko kokosowe, które sprawi, że nasza lemoniada będzie kremowa
Limonkę, wodę kokosową/mleczko kokosowe zalewamy wodą oraz dodajemy kostki lodu. Zamiast podawania napoju w szklankach możemy gotowy napój przelać do otwartego już kokosa.
Lemoniada arbuzowa
- arbuz
- cytryna
- limonka
- mięta
- woda
Z arbuza usuwamy pestki oraz skórę, kroimy go na kawałki, a następnie blendujemy. Dodajemy sok z cytryny oraz limonki. Dolewamy wodę w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Na koniec miksujemy wszystko.
Gotową lemoniadę możemy podać w wydrążonym arbuzie
Lemoniada malinowa
Sezon na maliny już się rozpoczął, więc jest to okazja do przyrządzenia napoju. Owoce są słodko-kwaśne więc w formie lemoniady w upalne dni przyniosą nam duże orzeźwienie.
- 1 litr wody
- około 300 gram malin
- cytryna
- mięta
- miód lub sok malinowy
Do dzbanka wrzucamy maliny, sok z cytryny, listki mięty. Zalewamy wszystko wodą. Jeśli napój będzie zbyt kwaśny możemy dodać łyżeczkę miodu lub sok malinowy, dzięki któremu uzyskamy jeszcze mocniejszy, malinowy smak. Lemoniadę chłodzimy w lodówce, przed podaniem możemy dodać kostki lodu.
Lemoniada ogórkowa
- ogórek
- cytryna
- woda
- miód
- mięta
Obieramy i kroimy ogórka, dodajemy miód lub cukier do smaku oraz około 100 ml wody. Wszystko blendujemy. Gotową masę przecieramy przez sitko i dodajemy sok z cytryny. Do gotowego musu dolewamy wody.
Lemoniada melonowa
- melon
- mięta
- miód
- limonka
- woda
Przekrawamy melona na pół, usuwamy pestki i wydrążamy miąższ. Do blendera wrzucamy melona, miód do smaku, sok z limonki oraz listki mięty. Do gotowego musu dolewamy wody.