W 2019 r. państwa członkowskie UE wyprodukowały prawie 193 tys. ton pierników o wartości około 504 mln euro. W porównaniu z 2009 r. produkcja pierników zmniejszyła się wagowo o 17%. 11 lat temu w Europie produkowano 233 tys. ton pierników. I choć w ciągu tych lat zanotowano znaczny spadek produkcji, to należy zauważyć, że możemy pochwalić się nieznacznym wzrostem, gdyż w 2016 roku ilość wyprodukowanych pierników sięgała zaledwie 180 ton.
Spośród krajów UE najwięcej pierników wyprodukowano w:
- Niemczech (86 tys. ton), co stanowi prawie połowę (45%) całkowitej produkcji pierników w UE,
- Holandii (42 tys. ton, 22%) i
- Polsce (32 tys. ton, czyli 17% całej europejskiej produkcji).
Te trzy państwa członkowskie UE wyprodukowały ponad trzy czwarte (83%) całkowitej produkcji pierników w UE w 2019 r.
źródło: Eurostat, oprac.: gr.