Hummus
- puszka ciecierzycy
- ok. 5 łyżek pasty tahini
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka ostrej lub słodkiej mielonej papryki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki ciepłej wody
Ciecierzycę odsączyć, umieścić wszystkie składniki w misce i za pomocą blendera zmiksować. Przed podaniem gotowy hummus polać oliwą i posypać natką pietruszką.
Guacamole
- 3 dojrzałe awokado
- 3-4 łyżki soku z limonki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- świeżo posiekane chilli
- kilka listków kolendry
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, a następnie wydrążyć miąższ. Wymieszać wszystkie składniki i rozgnieść widelcem.
Pasta z bakłażana
- 2 bakłażany
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki tahini
- oliwa
- sól, pieprz
Bakłażana przekroić na pół i nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec przez około 30 minut w 180 stopniach. Wystudzonego bakłażana przełożyć do malaksera, dodać resztę składników i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Salsa do nachosów
- puszka pomidorów
- papryka chilli
- 3 szalotki
- ok. 3 łyżek posiekanej marynowanej papryczki jalapeño
- łyżeczka suszonego czosnku
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki octu winnego
Do garnka wrzucić wszystkie składniki, zagotować, a następnie gotować na małym ogniu przez około 20-30 minut.
Pieczone śliwki w boczku
- cienkie plasterki wędzonego boczku
- śliwki suszone/morele suszone
- wykałaczki
Śliwkę zawijamy w plasterek boczku i spinamy wykałaczką. Pieczemy na papierze do pieczenia w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem przez około 15 minut, do czasu gdy boczek się zarumieni.
Kabanosy w cieście francuskim
- paczka cienkich kabanosów
- ciasto francuskie
Ciasto francuskie pokroić na około 1 cm paski i owinąć kabanosa, tak, aby miejscami zostały odstępy. Piec w około 180 stopniach z termoobiegiem przez 12-15 minut.
Roladki z tortilli
- opakowanie tortilli
- puszka tuńczyka
- pół puszki kukurydzy
- szczypiorek
- marynowane jalapeño
- 100 g cheedara
- 100 g mozarelli
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- 3 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
Odsączyć tuńczyka oraz kukurydzę z zalewy, posiekać szczypiorek oraz papryczki jalapeño, zetrzeć na tarce sery, wszystko wymieszać wraz z majonezem, musztardą i jogurtem. Doprawić do smaku. Farsz rozsmarować na placku tortilli, zawinąć w roladę i pokroić na 3 cm kawałki.