Czas wolny- #zostańwdomu

105

W dzisiejszych czasach jesteśmy coraz bardziej zabiegani, wiele spraw zwłaszcza tych domowych odkładamy na później. Teraz jest idealna okazja, aby nadrobić zaległości. 

WIOSENNE PORZĄDKI

Kiedy zabrać się za wiosenne porządki jak właśnie nie teraz, gdy zostajemy w domach. Pogoda sprzyja spacerom, jednak dla naszego dobra oraz innych powinniśmy unikać kontaktu z ludźmi. Nasz dom, mieszkanie w najbliższych tygodniach będzie dla nas najważniejszym miejscem, dlatego warto zabrać się za generalne porządki, aby było nam przyjemniej spędzać w nim czas.

Temperatury są coraz wyższe, dlatego warto zrobić w swojej szafie porządki i zmienić garderobę na wiosenną. Na pewno znajdziemy wiele ubrań, które już na nas nie pasują, nie podobają nam się. Możemy je wystawić na portalach internetowych lub oddać potrzebującym.

Gdy jesteśmy posiadaczami balkonu, możemy go wysprzątać i przygotować na sezon wiosenno-letni. Jeśli nie możemy wyjść z domu, wypicie porannej kawy na świeżym powietrzu będzie dla nas przyjemnością. 

Ciekawym rozwiązaniem jest kolorystyczne układanie książek na regałach. Efekt zaskakujący. Możemy również zrobić porządki w dokumentach, w skrzynce mailowej. W ciągu roku rzadko znajdujemy czas na zajęcia tego typu, dlatego wykorzystajmy ten okres w 100%. 

GOTOWANIE

Na codzień jesteśmy zabiegani, w tygodniu nie mamy czasu aby w kuchni spędzać dużo czasu. Wykorzystajmy to, robiąc śniadania inne niż zazwyczaj. Idealnie sprawdzą się amerykańskie pancakes, które są różnią się od klasycznych. Jeśli nie mamy świeżych owoców, możemy użyć mrożonych. 

Zapewne każdy Polak ma obecnie zapas makaronu, na najbliższy czas, więc ten posiłek będzie dość często gościć na naszych stołach. Dobrze więc, aby zadbać o różnorodność i sprawdzić inne również nowe przepisy na włoską pastę. Najszybszym pomysłem będzie klasyczne aglio olio składające się z typowych składników kuchni włoskiej – oliwy, czosnku, natki pietruszki oraz ostrej papryczki. Gotowy makaron możemy posypać parmezanem. Aby urozmaicić pomidorowy sos, możemy przygotować spaghetti alla puttanesca. Głównymi składnikami są anchois, czarne oliwki, kapary, czosnek i płatki chilli. 

Zamiast tradycyjnej carbonary możemy przyrządzić pastę „słoma i siano”, gdzie główną różnicą jest zamiana żółtka na śmietankę.

Nie musimy przyrządzać jedynie dań, które znamy. Dobrze jest zaglądnąć do półek z zapasami i na podstawie dostępnych składników poszukać przepisów, które możemy z nich przyrządzić. Warto również poeksperymentować w naszej kuchni, zapewne wiele potraw zagości w naszym menu na dłużej. 

A.O.