Jesienne kawy i herbaty 

16

Herbata z pomarańczą

  • czarna herbata
  • plasterek pomarańczy
  • łyżeczka miodu
  • gwiazdka anyżu
  • 5 goździków

Do zaparzonej czarnej herbaty dodaj wszystkie składniki.

Rozgrzewająca herbata

  • czarna herbata
  • plasterek pomarańczy
  • plasterek cytryny
  • plasterek imbiru
  • miód
  • laska cynamonu
  • kilka goździków
  • gwiazdka anyżu

Laskę cynamonu, anyż, cytrynę, pomarańczę, goździki i imbir wrzucamy do kubka, zalewamy przygotowaną czarną herbatą i dodajemy do smaku miód.

Herbata z rumem

  • czarna herbata
  • plasterek cytryny
  • plasterek pomarańczy
  • miód
  • laska cynamonu
  • 30 ml rumu

Do zaparzonej herbaty dodaj rum, po kilku minutach wrzuć cytrynę, pomarańczę, cynamon i miód.

Herbata z malinami

  • mrożone maliny
  • miód lub sok malinowy
  • plasterek cytryny
  • plasterek pomarańczy
  • laska cynamonu

Do zaparzonej herbaty dodaj maliny, następnie cytrynę, pomarańczę, cynamon oraz miód lub sok malinowy.

Herbata z szarlotkowym aromatem

  • czarna herbata
  • ćwiartka lub połówka jabłka 
  • cynamon
  • anyż
  • miód

Zaparzyć herbatę wraz z jabłkiem pokrojonym na plasterki, anyżem i goździkami. Następnie dodać miód do smaku.

Kawa z cynamonem

  • kawa czarna
  • mleko
  • łyżeczka cynamonu

Do kubka dodać cynamon i wlać kawę.

Latte z kardamonem

  • espresso
  • mleko
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka kardamonu

Spienić zimne mleko, dodać przyprawy i espresso.

Piernikowa latte

Syrop piernikowy:

  • przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, łyżeczka goździków, 2 łyżeczki imbiru suszonego, łyżeczka gałki muszkatołowej, łyżeczka mielonego kardamonu, gwiazdka anyżu.
  • 300 ml wody
  • 100 g cukru trzcinowego

Na wolnym ogniu, podgrzewać w garnku składniki, mieszając co jakiś czas. Gdy cukier się rozpuści, zmniejszyć ogień, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.

Latte:

  • espresso
  • mleko

Do filiżanki wlać dwie łyżki syropu, zalać gorącym, spienionym mlekiem oraz espresso.