Orzeźwiające napoje na letnie upały

22

Espresso tonic

  • espresso pojedyncze
  • tonik
  • kostki lodu

Do szklanki z lodem wlewamy espresso i uzupełniamy tonikiem.

Espresso z sokiem pomarańczowym

  • espresso
  • świeże pomarańcze
  • kostki lodu

Zaparzamy espresso, z pomarańczy wyciskamy sok. Do szklanki wypełnionej kostkami lodu wlewamy świeżo wyciśnięty sok, a następnie espresso.

Lemoniada z ananasem

  • ananas
  • ok. 500 ml wody (w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać)
  • 2 cytryny
  • ok. 4 gałązek rozmarynu

Ananasa obieramy, kroimy na plastry i miksujemy za pomocą blendera. Gałązki rozmarynu zalewamy na około 10 minut wrzątkiem. Do miąższu z ananasa dodajemy sok z cytryn oraz wodę. Całość mieszamy, następnie do karafki wlewamy lemoniadę oraz dodajemy rozmaryn.

Tinto de verano

  • czerwone wino
  • fanta cytrynowa lub inny napój cytrusowy

Do szklanki wypełnionej kostkami lodu wlewamy w proporcji 50%-50% wino oraz fantę.

Lemoniada melonowa

  • melon
  • mięta
  • miód
  • limonka 
  • woda

Z melona usuwamy pestki, wydrążamy miąższ i wrzucamy do blendera razem z miodem, sokiem z limonki oraz listkami mięty. Do gotowego musu dolewamy wody.

Lemoniada arbuzowa 

  • arbuz
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • mięta
  • woda

Z arbuza usuwamy pestki oraz skórę, kroimynn na kawałki, a następnie blendujemy. Dodajemy sok z cytryny oraz limonki. Dolewamy wodę w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Na koniec miksujemy wszystko.