Przepisy z dyni

92

PASTA Z DYNI

  • 1kg dyni hokkaido
  • cebula 
  • ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki natki pietruszki
  • szczypta płatków chilli
  • sól, pieprz
  • oliwa

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Dynię pokroić na ćwiartki i piec przez około 40-45 minut, aż będzie miękka. Kiedy wystygnie, zmiksować za pomocą blendera. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oliwie, następnie dodać czosnek, płatki chilli oraz pietruszkę. Wszystko wrzucić do zblendowanej dyni i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce.

CIASTO DYNIOWE

  • 225 g mąki
  • 250 g purre z pieczonej dyni
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • skórka starta z 3 mandarynek
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Roztopić masło na małym ogniu, dodać cukier puder i cukier waniliowy, a następnie wlać do puree z upieczonej dyni wraz ze skórką z mandarynek. Ostudzić. Pół szklanki gotowej masy zostawić na później na polewę. Do masła dodać żółtka z 3 jaj, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy. Piec około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto wystygnie, polać pozostałą masą z wymieszaną wcześniej odrobiną cukru pudru.

KREM Z DYNI

  • 1 kg dyni
  • 3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżeczka kurkumy
  • świeżo starty imbir
  • śmietana 12%
  • pestki dyni
  • płatki chilli 

Obrać dynię, usunąć pestki i pokroić na średniej wielkości kawałki. Zeszklić cebulę i czosnek na oliwie. Następnie dodać dynię, po kilku minutach wlać bulion i gotować około 30 minut pod przykryciem. Rozdrobnić blenderem, do uzyskania konsystencji kremu, doprawić solą, pieprzem, imbirem oraz kurkumą. Podawać z łyżką śmietany, pestkami dyni oraz płatkami chilli.

MAKARON Z DYNIĄ

  • 500 g dyni
  • oliwa 
  • 3 cebule
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • śmietanka 18%
  • posiekana natka pietruszki
  • starty parmezan
  • makaron np. tagliatelle lub fettuccine 

Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Zeszklić cebulę, dodać pokrojoną dynię. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dusić przez około 15 minut, do miękkości dyni. Ugotować makaron. Do dyni wlać śmietankę, posiekaną natkę pietruszki oraz starty parmezan. Dodać makaron, doprawić solą, pieprzem i wymieszać.