ROZGRZEWAJĄCA CZEKOLADA Z CHILI i CYNAMONEM
- 250 ml mleka
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- łyżka cukru
Do małego garnka wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy cukier oraz przyprawy i podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania mleka. Pokrojoną na małe kawałki czekoladę dodajemy do gorącego mleka, mieszamy do momentu zagotowania, następnie gotoujemy na wolnym ogniu do uzyskania kremowej konsystencji.
GORĄCA CZEKOLADA Z MALINAMI
- 200 ml mleka
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 g czekolady białej lub gorzkiej
- garść malin ( świeże lub mrożone)
- łyżeczka miodu
Maliny wraz z miodem gotujemy na małym ogniu, gorący mus przelewamy do szklanki lub filiżanki. Pokrojoną na kawałki czekoladę rozpuszczamy w mleku oraz śmietance. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowaną czekoladę wlewamy do wcześniej przygotowanej szklanki z malinami.
ROZGRZEWAJĄCA HERBATA
- herbata earl grey
- laska cynamonu
- łyżka miodu
- plaster pomarańczy
- plaster cytryny
- 4 goździki
- 4 plasterki świeżego imbiru
Zaparzamy herbatę wraz z cynamonem, imbirem i goździkami. Do przygotowanego napoju wrzucamy plaster pomarańczy, cytryny oraz miód.
GRZANE WINO
- butelka czerwonego wina wytrwanego
- pomarańcza
- 2-3 łyżki miodu lub 50 ml soku malinowego
- kawałek imbiru
- 6 goździków
- laska cynamonu
- gwiazdka anyżu
- kardamon
Wlewamy wino do garnka, dorzucamy wszystkie składniki i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż będzie gorące, nie można go zagotować.
DYNIOWA LATTE
- espresso
- 200 ml mleka
- 4 łyżki syropu
- 3 łyżki puree dyniowego
Syrop dyniowy:
- 50 ml wody
- łyżeczka mielonego cynamonu
- łyżeczka mielonych goździków
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatałowej
- 3 łyżki cukru waniliowego
Do garnka wlewamy wodę oraz przyprawy, zagotowujemy. Przez sitko przelewamy syrop.
Do wysokiej szklanki wlewamy gotowy syrop, puree z dyni i mieszamy wraz z gorącym mlekiem, na koniec dodajemy espresso.