Stan epidemii – czasowe ograniczenia dla przedsiębiorców i instytucji obowiązujące od 19.04.br.

115

Z dniem ogłoszenia, czyli 19 kwietnia br., weszły w życie przepisy rozp. RM z dnia 19 kwietnia 2020 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii (Dz.U. poz. 697).

W Rozdziale 4 cyt. rozp. zawarto przepisy ustanawiające ograniczenia funkcjonowania określonych instytucji lub zakładów pracy. W związku z tym – w myśl postanowień par. 8 ust. 1 powołanego rozp. – do odwołania, ustanawia się czasowe ograniczenie:

  • prowadzenia przez przedsiębiorców w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 6 marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców oraz przez inne podmioty, działalności:
    1. polegającej na przygotowywaniu i podawaniu posiłków i napojów gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, spożywanych na miejscu (ujętej w Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) w podklasie 56.10.A), z wyłączeniem realizacji usług polegających na przygotowywaniu i podawaniu żywności na wynos lub jej przygotowaniu i dostarczaniu oraz działalności restauracyjnej lub barowej prowadzonej w środkach transportu, wykonywanej przez oddzielne jednostki,
    2. związanej z organizacją, promocją lub zarządzaniem imprezami, takimi jak targi, wystawy, kongresy, konferencje, spotkania, włączając działalności polegające na zarządzaniu i dostarczaniu pracowników do obsługi terenów i obiektów, w których te imprezy mają miejsce (PKD – podklasa: 82.30.Z),
    3. twórczej związanej z wszelkimi zbiorowymi formami kultury i rozrywki (PKD – dział: 90.0),
    4. związanej ze sportem, rozrywkowej i rekreacyjnej (PKD – dział: 93.0), w szczególności polegającej na prowadzeniu miejsc spotkań, klubów, w tym klubów tanecznych i klubów nocnych oraz basenów, siłowni, klubów fitness,
    5. związanej z projekcją filmów lub nagrań wideo w kinach, na otwartym powietrzu lub w pozostałych miejscach oraz działalności klubów filmowych (PKD – podklasa: 59.14.Z),
    6. związanej z konsumpcją i podawaniem napojów (PKD – podklasa: 56.30),
    7. związanej z prowadzeniem kasyn, z wyłączeniem kasyn internetowych,
    8. związanej z fryzjerstwem i pozostałymi zabiegami kosmetycznymi (PKD – podklasa: 96.02.Z),
    9. związanej z działalnością salonów tatuażu i piercingu (PKD – podklasa: 96.09.Z),
    10. usługowej związanej z poprawą kondycji fizycznej (PKD – podklasa: 96.04.Z),
    11. związanej z prowadzeniem usług hotelarskich w rozumieniu art. 3 ust. 1 pkt 8 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych (Dz.U. z 2019 r. poz. 238, z późn. zm.);
Treść tylko dla zalogowanych Użytkowników!