Gazpacho
- ok. 1 kg pomidorów
- ogórek
- papryka
- cebula biała lub czerwona
- ząbek czosnku
- papryczka chilli lub chilli w płatkach
- 2 łyżeczki octu winnego
- sok z limonki
- 4 łyżeczki oliwy
- pieczywo
Pomidory sparzyć, obrać oraz pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować, następnie dodać obranego i pokrojonego w kostkę ogórka, paprykę, cebulę i czosnek. Dodać do smaku sok z limonki oraz chilli, oliwę, ocet winny, miąższ z pieczywa. Zmiksować doprawić solą pieprzem, ewentualnie cukrem. Schłodzić w lodówce przez ok. 2-3 godzin.
Chłodnik z mango
- płatki kokosowe
- 2 owoce mango
- około 500 ml jogurtu greckiego lub kefiru
- 150 ml mleczka kokosowego
- cynamon
- sok z limonki
Obrać mango, pokroić na mniejsze kawałki, miąższ miksować. Dodać jogurt bądź kefir, mleczko kokosowe, sok z limonki oraz cynamon. Chłodzić w lodówce kilka godzin, przed podaniem posypać listkami mięty oraz płatkami kokosowymi.
Turecki chłodnik z ogórków
- 3 ogórki
- szklanka jogurtu
- 2 łyżki wody
- 2 ząbki czosnku
- świeża mięta, koperek, natka pietruszki
- oliwa
Jogurt wymieszać z wodą, dodać obranego i pokrojonego w kostkę ogórka, starte ząbki czosnku, posiekaną miętę, koperek oraz natkę pietruszki. Wszystko wymieszać, schłodzić w lodowce, przed podaniem polać oliwą.
Chłodnik z melona
- 2 melony
- 1 ogórek
- świeża mięta
- 500-600 ml jogurtu greckiego
- sól, pieprz, imbir
Wydrążyć miąższ z melona, obrać ogórka pokroić na kawałki. Dodać jogurt oraz miętę i zmiksować. Doprawić solą, pieprzem oraz imbirem. Chłodzić w lodówce przez około 2 godzin.
Chłodnik litewski
- 2 pęczki botwinki
- 500 ml bulionu
- 500 ml kefiru
- 300 ml śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- 3 ogórki gruntowe
- ząbek czosnku
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Umyć botwinkę, obrać buraczki, posiekać w drobną kostkę. Liście oraz łodyżki posiekać. Do bulionu dodać buraczki, dołożyć łodyżki i gotować około 15 minut pod przykryciem, aż buraki zmiękną. 5 minut przed końcem, dodać liście. Przygotowany wywar ostudzić, dodać kefir, jogurt naturalny lub śmietanę, posiekany drobno koperek i szczypiorek oraz pokrojonego w drobną kostkę ogórka. Doprawić sokiem z cytryny, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i schłodzić w lodówce.